joi, 8 septembrie 2011

Cartonaş roşu - Mihai Minciunică (Mironică)!


În şleahta gazetarilor de mâna a treia cu veleităţi de editorialişti şi analişti ai evenimentelor cotidiene, s-a strecurat tiptil, croindu-şi drum cu coatele, şi un “cronicar” sportiv pentru care fair – play-ul e probabil o noţiune pur teoretică dacă nu denumirea unui cocktail de la „Bomba lui Dodel”, cârciumă patronată de Mihai Mironică în cadrul unei emisiuni de-a dreptul jenante, care a dispărut de mult din grila sport.ro.
Căutând cu orice preţ senzaţionalul, cronicarul nu se sfieşte să mintă cu neruşinare, într-un articol patetic legat de promovarea examenului de bacalaureat de către fotbalistul Ionel Dănciulescu, în care nu uită să-şi ridice în slăvi originea modestă şi propriile „eforturi” de a lua bacalaureatul („toceam şi băgam meditaţii care căscau un hău în veniturile modeste ale părinţilor”). Personal, îmi pare rău de domnul Mironică pentru că a investit atât în pregătirea sa, căci rezultatele sunt destul de proaste. Se pare că nici măcar proverbul destul de cunoscut „Prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul” îi lipseşte din cunoştinţele elementare, dacă nu cumva îi scapă doar interpretarea acestuia.
Afirmaţiile sale ar putea fi amuzante, dacă nu s-ar constata că aşa-zisul jurnalist Minciunică (pardon, Mironică) dă dovadă de o rea intenţie vădită, transpusă în articolul său în câteva minciuni prost ticluite, pe care unii le-ar putea considera drept fapte constatate şi nu doar elucubraţii ale unei minţi ahtiate de rating.
Indiferent dacă a fost prost informat ori s-a apucat să scrie compuneri inspirate din fantasmele sale, faptele îl contrazic şi permit observarea unei încălcări voite a oricărei deontologii profesionale. Prima datorie a unui jurnalist ar trebui să fie verificarea informaţiilor pe care le face publice.
Revenind la articolul său, Minciunică afirmă că Dănciulescu ar fi susţinut examen de bacalaureat la fizică, ceea ce este total inexact şi poate fi cu uşurinţă verificat, deoarece rezultatele sunt publicate pe site-ul MECTS şi pot fi vizualizate de către oricine. Acolo scrie clar că Dănciulescu a susţinut cele 3 probe scrise la Limba Română, Matematică şi Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie!
O altă gogomănie apare în continuarea articolului, fiind nevoit să citez: “gazdele primitoare […] au ales să nu-l streseze pe excepţionalul golgheter bucureştean cu vreo astfel de cameră plantată în sala de examen”.  Din nou, farsorul nici nu a catadicsit să se informeze: toate sălile de examen din judeţul Mehedinţi (peste 200) au fost dotate cu camera de supraveghere! Inclusiv acelea în care a dat examen Ionel Dănciulescu.
Şi pentru că două minciuni nu erau de ajuns pentru a face un articol complet, Minciunică a vrut să confirme încă o dată morala proverbului pe care l-am amintit la început: plin de zel, se grăbeşte să recomande tuturor să susţină bacalaureatul într-o localitate de genul “satului pierdut în inefabilul Mehedinţiului“. Mă întreb dacă Mironică a susţinut bacalaureatul la geografie… Oricum, cunoştinţele sale în acest domeniu par slăbuţe. Dacă ar fi avut bunăvoinţa sa se informeze, ar fi aflat că localitatea Halînga, acolo unde Danciu a susţinut examenul, se află la doar 4 kilometri de reşedinţa judeţului Mehedinţi, Drobeta Turnu Severin !
În plus, domeniul învăţământului îi este autorului o mare necunoscută, căci dacă s-ar pricepe cât de cât la regulamentele şcolare, ar fi ştiut că bacalaureatul nu îl dai unde vrei, ci acolo unde ai absolvit liceul!
Deşi cred că pedeapsa cuvenită unui astfel de farsor ar trebui să fie mai drastică, mă mulţumesc să îi arăt doar, în mod sportiv, un cartonaş roşu pentru simulare…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu