marți, 4 ianuarie 2011

Nokia C5-03 - review




Lansat la sfârşitul lui 2010, Nokia C5-03 reprezintă un smartphone de clasă medie, ce nu beneficiază de ultimele dotări în materie de tehnologie, dar vrea să ofere o sumă de caracteristici decente la un preţ rezonabil.

Astfel se explică şi alegerea producătorului finlandez pentru sistemul de operare Symbian 5th Edition, ce aparţine deja trecutului, din moment ce pe piaţă şi-au făcut apariţia terminele dotate cu Symbian^3.

Tot din raţiuni de cost scăzut al producţiei poate fi explicată şi alegerea touchscreen-ului de tip rezistiv, în locul celui capacitiv.

Dacă acestea pot fi considerate punctele slabe ale terminalului (deşi personal n-am nimic împotriva unui sistem de operare ce şi-a dovedit fiabilitatea), Nokia C5-03 prezintă şi numeroase avantaje care îi conferă atractivitate pentru categorii largi de utilizatori.

În primul rând, designul este atrăgător, partea frontală de culoare alb sau negru completându-se cu spatele personalizabil şi în alte nuanţe, precum verde, gri, albastru sau mov. Greutatea de doar 93 de grame (cu tot cu acumulator) îl face unul dintre cele mai uşoare smartphone-uri de pe piaţă.

Ecranul tactil de 3,2" are o rezoluţie de 640 x 360 (nHD) şi redă până la 16 milioane de culori. Afişaj principal este personalizabil, având posibilitatea să ne definim meniul sau să îl particularizăm prin widget-uri, teme, pictograme sau comenzi rapide.

Memoria internă este de doar 40 MB, însă ea poate fi suplimentată cu un card de memorie de până la 16 GB. De altfel, în pachetul standard oferit la vânzare, este inclus şi un card microSD Nokia MU-37, de 2 GB.

Camera de 5 MP, deşi lipsită de autofocus sau flash, oferă imagini decente, mai ales în condiţii de luminozitate suficientă, şi beneficiază de alte funcţii interesante, cum ar fi autodeclanşatorul şi geotaggingul. Înregistrarea video este posibilă la o rezoluţie de 640x352, cu 15 cadre pe secundă, în timp ce pentru redarea fişierelor video sunt suportate formatele .mp4 şi .3gp.

Partea de redare audio este prezentă printr-un radio FM stereo şi un player (RealPlayer), cu egalizator, ce redă fişiere mp3, AAC, eAAC, eAAC+ şi WMA.

Să nu uităm că Nokia C5-03 include de asemenea şi un receptor A-GPS, cu aplicaţia Hărţi Ovi 3.0 preinstalată, beneficiind de hărţi cu licenţă de navigaţie gratuită, pe viaţă.

La capitolul conectivitate terminalul stă excelent: Bluetooth stereo versiunea 2.1 cu Enhanced Data Rate, HSDPA, WiFi, jack audio de 3,5 mm şi conector microUSB.

Navigarea pe internet se face în condiţii foarte bune, clipurile video sunt redate fluent, existând suport pentru Adobe FlashLite 3.1. Reţelele sociale (Facebook, Twitter, Hi5, MySpace) sunt accesibile cu o singură atingere, în cazul în care doriţi să le personalizaţi prin widget-urile sau shortcut-urile oferite.

De notat este şi prezenţa aplicaţiei QuickOffice Reader, ce permite vizualizarea ataşamentelor pentru e-mail-uri: .doc, .xls, .ppt, .pdf.

În final să remarcăm că acumulatorul BL-4U de 1000 mAh oferă o autonomie în convorbire de 11,5 ore (reţea 2G)sau 4,7 ore (reţea 3G). În cazul redării audio este specificată o autonomie de 35 de ore, în vreme ce pentru redarea fişierelor video autonomia ajunge până la 7,5 ore.

8 comentarii:

  1. am acest telefon de aprox 15 zile...se comporta perfect si nu am ce-i reprosa avand in vedere raportul calitate-pret...un singur lucru nu am reusit sa il duc la capat...nu reusesc sa dezinstalez aplicatii din application manager, deoarece atunci cand incerc sa selectez o aplicatie imi apar direct detaliile despre acea aplicatie neputand accesa butonul optiuni si dezinstalare...rog pe aceasta cale pe cei care ma pot ajuta sa lase aici o modalitate de conatct,,,ms

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum se pun widget-uri pe HomeScreen?

    RăspundețiȘtergere
  3. Gasesti aici un tutorial video despre personalizarea ecranului principal: http://europe.nokia.com/support/product-support/c5-03/how-to?ccf_name=nokia-c5-03-howto/howto/basics-of-your-device-the-basic-use-and-personalisation-of-home-screen_FILE001.html#basics-of-your-device-the-basic-use-and-personalisation-of-home-screen

    RăspundețiȘtergere
  4. mda .. asta stiam, nimic despre widget-uri ....

    RăspundețiȘtergere
  5. cine imi spune si mie setarile pentru internet pt nokia c5-03

    RăspundețiȘtergere
  6. am telefonul de curand, nu reusesc sub nici un chip sa schimb melodia alarmei sau a mesajelor. Imi tot apare mesajul ca nu este spatiu suficient si imi apar doar melodiile telefonului predestinate pt asa ceva si nu pot accesa melodiile de pe card.
    Pt contacte am reusit intrand direct pe card si setand melodia preferata, avand aceasta obtiune, dar pt alarma si mesaje nici o varianta. Stiti cumva cum pot face?

    RăspundețiȘtergere