joi, 16 decembrie 2010

Pokerul - un joc de noroc sau un sport al minţii?

     Încă din zorii apariţiei omului pe pământ, acesta a atribuit norocului o bună parte din cursul evenimentelor care i-au caracterizat existenţa.
     "Fortuna caeca est" (norocul este orb) spuneau romanii, invocând prezenţa hazardului şi influenţa acestuia asupra desfăşurării oricărei acţiuni, precum şi neputinţa de a schimba acest lucru prin forţe proprii umane.
     În mod evident, invocarea norocului nu putea lipsi din domeniul sportului, ca parte a activităţii umane ce a născut de-a lungul timpului numeroase pasiuni, stârnind energii nebănuite. S-au făcut însă diferenţieri, mai mult sau mai puţin justificate, cu privire la ponderea ce revine şansei în stabilirea învingătorului, într-un sport sau altul.
     Multă vreme, jocurilor de cărţi, precum poker-ul, le-a fost aplicată eticheta de "joc de noroc", ceea ce însemna în mod implicit că efortul jucătorilor era unul minim, totul fiind decis de forţe exterioare jocului propriu-zis.
     Timpul a demonstrat însă că şi în poker, ca de altfel în cazul oricărui alt sport, adevărata performanţă nu rezidă exclusiv în noroc, ci înseamnă efort, perseverenţă, seriozitate, antrenament.
     Marii campioni ai jocului de poker au dovedit că posedă capacităţi intelectuale de nivel superior, concretizate în elemente importante de tactică, strategie, pe baza principalelor operaţii psihice: analiza, sinteza, generalizarea şi abstractizarea. toate aceste operaţii sunt folosite intens în timpul jocului şi se circumscriu procesului psihic superior al gândirii.
     De asemenea, memoria, ca proces psihic cognitiv, joacă un rol extrem de important în realizarea performanţei pe termen lung. Căci putem atribui norocului un succes de moment, efemer, dar să nu uităm că "ulciorul nu merge de multe ori la apă". Dimpotrivă, o suită de câştiguri demonstrează că succesul nu este întâmplător, ci se bazează pe constanţă, pregătire asiduă şi voinţă.
     Evident, şi experienţa acumulată de-a lungul participărilor la diverse turnee poate fi considerată în favoarea etichetării poker-ului ca "sport al minţii", căci de pe urma fiecărei partide putem trage anumite concluzii, sintetiza diferite strategii de joc şi deci elabora planuri pentru desfăşurarea partidelor viitoare ("Experientia docet"- Experienţa ne învaţă - este un alt dicton rămas de la strămoşii noştri romani).
     Anul 2010 ne-a adus şi o confirmare oficială importantă: Asociaţia Internaţională a Sporturilor Minţii (IMSA) a admis în rândurile sale şi Federaţia Internaţională de Poker, după ani lungi de controverse.
Acest lucru reprezintă o recunoaştere publică şi un moment de cotitură în istoria poker-ului, care va fi prezent în 2012 la Londra, acolo unde se va desfăşura Campionatul Mondial al Sporturilor Minţii.

Un comentariu:

  1. Salut, contacteaza-ma urgent, am nevoie de nr tau de telefon pentru a-ti trimite premiul de la 45Bet.ro!

    RăspundețiȘtergere